Impressora del pis - HOWTO

Aquest document està pensat per ajudar a fer servir la Impressora pel que encara no s'ha trobat amb gaires venteiades imprimint.

La impressora és una HP LaserJet 4P, amb safata de càrrega.

1. Configuració

La impressora es troba en un Printer server de UNIX, o sigui, que té obert el port lpd, en el que han d'arribar feines.

El Printer server admet tres impressores. El nom de la cua per la nostra impressora és lp1. Per tant, quan configurem el nostre client d'impressió, li hem d'indicar el host del Printer server, el protocol lpd, i el nom d'impressora lp1.

Les dades se li han d'entregar mastegades; no interpreta Postscript. Per a mastegar-les normalment utilitzarem el ghostscript, tot i que segurament aquest s'executarà en algun script que filtrarà el que enviem a la cua d'impressió abans de que arribi a la impressora. Normalment els scripts es configuraran alhora que configurem l'impressora en un sistema linux, a no ser que ho fem tot manualment. Sota lprng, haurem de triar que el filtre sigui el ghostscript amb el driver ljet4. Sota cups podem utilitzar el driver per HP Laserjet series que vé amb el servidor cupsd.

Paràmetres de configuració del client
IP: 192.168.1.200
Protocol: lpd
Printer name: lp1
Device URI: lpd://192.168.1.200/lp1
Ghostscript driver: ljet4

2. Tipus de paper

Els dos paràmetres que influiran en la impressió seran el gramatge i el setinat. El primer determina la groixudària del paper, i el segon si és gaire brillant o no (la quantitat de barnís amb què l'han setinat). Els dos poden portar problemes al imprimir (sobretot a doble cara); la groixudària farà que hi hagin més PAPER JAMs del normal, i el setinat farà que a vegades s'agafin dues pàgines alhora (i així alguna quedi en blanc).

2.1. Com posar els fulls a la safata

Els fulls es posen tal cual; ja es veu on han d'anar. Només s'ha de tenir en compte que la part inferior esquerra del full ha d'estar sota un petit tros de ferro, de manera que els fulls quedin agafats entre aquest trosset metàl·lic i la molla de sota.

3. Impressió a simple cara

Això no hauria de portar cap problema... en tot cas, seran com els d'imprimir a doble cara, però passaran molt menys sovint.

Si imprimim en ordre creixent, els fulls apareixran ordenats creixentment també.

4. Impressió a doble cara

Per imprimir a doble cara, primer haurem d'imprimir les pàgines parelles (EVEN), i en ordre creixent. Les pàgines apareixeran per sobre la impressora cara avall, amb la primera que hem posat a imprimir al davant (la de mes ensota).

4.1. Portrait

Per imprimir la segona cara, hem de col·locar els fulls tal com han sortit, amb la part impresa a dalt. El texte ha d'estar al revés de com el llegiríem, o sigui, de cap per avall. Hem d'imprimir ara les pàgines senars (ODD). Els fulls apareixeràn perfectament ordenats, amb la primera pàgina cara avall.

4.2. Landscape (apaisat)

Els fulls els hem de col·locar amb el texte cara amunt, i hem de mirar que la part de dalt del texte sigui la mateixa que com han sortit impreses les pàgines parells. Per exemple, si els títols de les pàgines han sortit impresos per la banda esquerra del full (mirat amb el full sense apaisar), hem de col·locar-los a la safata amb el texte cara amunt, i també amb els títols a la banda esquerra.

Donat que hi poden haver més pàgines imparells que parells (i no a l'inrevés), i les imparells són les últimes que han sortit, mai ens quedarà cap full dins la safata. Però hem de pensar en tenir un full blanc al final de les nostres pàgines parells impreses, per si fa falta per imprimir una última pàgina imparell.

5. Problemes d'impressió

5.1. Paper Jam

Això vol dir que els fulls s'han quedat encallats dins la impressora. El que hem de fer és treure'ls. Tenim dos llocs per on treure fulls encallats: sota el tòner, i darrera la impressora. El primer s'obre prement un botó violeta a la banda dreta de la impressora, i la part de darrera s'obre a pressió. Moltes vegades el full de sota el tòner sembla que es pugui treure per sota la safata; si ho intentem fer així, arrugarem el full al obrir la safata, i a més haurem d'estirar molt fort el paper, amb possibilitats de què es trenqui. I aquesta pàgina precisament és la única que es podrà reutilitzar si la recuperem bé.

Un cop hem tret els fulls, hem de recordar que la impressora tornarà a imprimir qualsevol pàgina que no hagi sortit PERFECTAMENT, o sigui, les que no han quedat encallades. És típic que quedi un full encallat a mig sortir (imprès), i un altre sota el tòner (no imprès). Aquest últim el podem recuperar tornant-lo a posar a la pila de fulls, però l'anterior, tot i estar imprès, es tornarà a imprimir. Aquest full ens durà més feina perquè més tard l'haurem d'imprimir nosaltres de nou (si és que estavem en la segona tanda d'una impressió a doble cara), i el més normal és posar un paper per llençar a la safata perquè aquesta pàgina es reimprimeixi sense trencar l'ordre de la doble cara.

Per treure el full de la part de darrera haurem d'estirar fort el paper. I per treure el de sota el tòner, haurem de treure el tòner momentàniament. Aquest cedirà sense gaires problemes. És molt important tenir cura al treure els fulls, ja que no pot quedar cap tros de paper encallat dins la impressora.

Per fer que la impressora surti de l'estat d'espera de PAPER JAM, hem de prémer el botó En línia (En ligne). Si ens avisa novament de PAPER JAM, és perquè ens hem deixat algun full dins la impressora.

5.2. Volem evitar que la impressora imprimeixi més

Per aturar la impressió, hem de prémer el botó En línia (En ligne). La impressora no imprimirà noves pàgines, però mentre tregui els fulls que tenia a mig recorregut el LED que acompanya al botó farà pampallugues. Un cop la impressora s'hagi parat, el LED també s'haurà apagat i el display dirà "OFFLINE". Ara, per exemple, podriem tocar opcions de configuració de la impressora (amb els botons, no amb el programa amb què imprimim).

Tot i això, si parem la impressora serà perquè ens hem equivocat en alguna cosa, i en algun moment volem tornar a imprimir. La impressora té part del treball que li hem enviat en la seva memòria; per buidar-la, hem de reiniciar la impressora. Això s'aconsegueix apagant-la, o bé (el millor procediment) prement la tecla Majúscules (Maj.) i Reiniciar (Réinit.) alhora. Un cop buidada la memòria, la impressora tornarà en línia.

El Print server també té memòria... així que l'haurem de parar abans de borrar la memòria de la impressora. El pararem desconectant-lo.

El pas essencial per parar la impressió és eliminar de la cua la tasca que li hem enviat. En principi ho farem amb la comanda lprm, o amb qualsevol altra facilitat que ens doni el software d'impressió.

Resumint, els passos per parar una impressió són:

  1. Posar la impressora en OFFLINE, prement en línia (En ligne).
  2. Parar el Print server.
  3. Eliminar la tasca de la cua amb lprm.
  4. Reiniciar la impressora, prement Majúscules (Maj.) i reiniciar (Réinit.) alhora.
  5. Tornar a connectar el Print server
  6. Tornar a posar la impressora en línia, prement en línia (En ligne).

5.3. La impressora no agafa els fulls de la safata

Quan obrim la safata, veurem que algun full s'ha sortit de sota el trosset de metall, i ha quedat lliure. Això és perquè el paper és massa setinat i li ha costat d'agafar. Sol passar quan els fulls són calents, i el barnís de la primera impressió (al imprimir a doble cara) encara no s'ha filtrat en la tinta i el paper.

També és possible que passi per haver col·locat malament els fulls, o bé perquè estan una mica cargolats. Podem intentar arreglar el cargolament (com s'explica més endavant), o bé simplement tornem a posar correctament els fulls a la safata, a l'espera de que el pròxim intent la impressora agafi el full.

Quan hi ha problemes d'aquest estil, la impressora acaba agafant alguns fulls de dos en dos. S'ha de tenir més cura amb com es posen els fulls, fent cas del pròxim apartat.

6. Com podem fer que la impressió vagi millor?

Primer de tot, hem d'utilitzar un paper correcte. De tota manera hi ha uns quants trucs (que potser són com llegendes urbanes) que en teoria fan que hi hagi menys possibilitat d'errors.

Primer, abans de posar qualsevol piló de fulls a la safata, hem de bufar-los pel costat, perquè així quedi una mica d'aire entre ells i no s'enganxin. Amb això evitem que s'agafin dos fulls de cop (donant lloc a desordres en doble cara, amb pàgines en blanc pel mig).

L'altra consisteix en deixar refredar els fulls impresos, abans de tornar-los a posar a la impressora. La impressora làser imprimeix barnissant els fulls. Si encara són calents, pot ser que es quedin enganxats amb facilitat (com en el cas anterior). Per tant, abans de bufar entre ells per separar-los, han de ser freds.

Quan els fulls surten de la impressora tenen un petit cargolament a la part superior. Si aconseguim evitar-lo (cargolant més o menys en direcció contrària), els fulls s'agafaran millor de la safata.

7. Virgueries

La impressora permet treure els fulls per darrera, en comptes de per sobre. De fet, quan parlavem del PAPER JAM hem parlat d'una obertura a la part de darrera. Allà hi ha un switch mecànic que permet escollir on aniràn els fulls, si a dalt o a darrera.

Crec que si s'han d'imprimir molts de fulls a doble cara, és millor fer-ho per darrera. S'ha de provar.


Lluís Batlle i Rossell, Dissabte 22/03/2003 a les 03:20